Geschiedenis van Formule 1

Formule 1 (ook bekend als Formule 1 of F1) is de hoogste klasse van internationale autoraces voor eenzits raceauto’s, goedgekeurd door de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA). De serie is eigendom van Liberty Media, een Amerikaans massamediabedrijf dat wordt gecontroleerd door oprichter en voorzitter John C. Malone, via zijn volledige dochteronderneming, de Formula One Group. Het World Drivers ‘Championship, dat in 1981 het FIA Formula One World Championship werd, is een van de belangrijkste vormen van racen over de hele wereld sinds het eerste seizoen in 1950. Het woord formule in de naam verwijst naar de reeks regels waarnaar de auto’s van alle deelnemers moeten conform zijn. Een Formule 1-seizoen bestaat uit een reeks races, bekend als Grands Prix (Frans voor ‘grote prijzen’ of ‘grote prijzen’), die wereldwijd plaatsvinden op speciaal gebouwde circuits en op afgesloten openbare wegen.

De start van de Oostenrijkse Grand Prix van 2018

De resultaten van elke race worden geëvalueerd met behulp van een puntensysteem om twee jaarlijkse Wereldkampioenschappen te bepalen: een voor coureurs, de andere voor constructeurs. Elke coureur moet in het bezit zijn van een geldige Superlicentie, de hoogste klasse van racelicentie uitgegeven door de FIA. De races moeten worden gereden op circuits met de classificatie “1” (voorheen “A”), de hoogste classificatie die is afgegeven door de FIA. De meeste evenementen vinden plaats op landelijke locaties op speciaal aangelegde sporen, maar verschillende evenementen vinden plaats in stadsstraten.

Formule 1-auto’s zijn de snelst gereguleerde racewagens ter wereld, dankzij zeer hoge snelheden in bochten die worden bereikt door het genereren van grote hoeveelheden aerodynamische downforce. De auto’s ondergingen grote veranderingen in 2017, waardoor bredere voor- en achtervleugels en bredere banden mogelijk waren, wat resulteerde in piekkrachten in de bochten nabij 6,5 zijwaartse g en topsnelheden tot ongeveer 350 km / u (215 mph). Vanaf 2019 zijn de hybride motoren beperkt in prestaties tot maximaal 15.000 tpm; de auto’s zijn erg afhankelijk van elektronica en aerodynamica, ophanging en banden. Tractiecontrole en andere rijhulpmiddelen zijn sinds 2008 verboden [6].

 

 

Hoewel Europa de traditionele basis van de sport is, opereert het kampioenschap wereldwijd, met 11 van de 21 races in het seizoen 2019 die buiten Europa plaatsvinden. Aangezien de jaarlijkse kosten voor het runnen van een middenkaderteam – ontwerpen, bouwen en onderhouden van auto’s, betalen, vervoeren – 120 miljoen dollar bedragen, wordt er op grote schaal bericht over de financiële en politieke strijd. Door het hoge profiel en de populariteit is er een grote merchandisingomgeving ontstaan, wat heeft geresulteerd in grote investeringen van sponsors en budgetten (in de honderden miljoenen voor de constructeurs). Op 23 januari 2017 bevestigde Liberty Media de afronding van de overname van Delta Topco, het bedrijf dat de Formule 1 controleert, van private-equitybedrijf CVC Capital Partners voor $ 8 miljard.

In augustus 2020 werd een nieuwe Concorde-overeenkomst ondertekend door alle tien F1-teams die hen tot 2025 aan de sport binden, inclusief een budgetlimiet van $ 145 miljoen voor auto-ontwikkeling om gelijke concurrentie en duurzame ontwikkeling in de toekomst te ondersteunen.